Arbetslöshetsförsäkring

Under tiden man jobbar ska man se till att vara medlem i A-kassan och betala in försäkringsavgiften. Blir man arbetslös går man sedan till Arbetsförmedlingen och anmäler sig som jobbsökande. Då har man rätt att få ut pengar från sin a-kassa.

Arbetslöshetsförsäkringen är en grundläggande inkomstförsäkring som kan ses vara en omställningsförsäkring för att hitta nytt jobb.

Rätt till ersättning från a-kassan

Rätten till ersättning har alla som uppfyller något av följande krav:

  • Du har under senaste 12 månaderna jobbat minst 6 månader med minst 60 timmar per kalendermånad
  • Du har under senaster 12 månaderna jobbat minst 420 timmar under 6 sammanhängande månader, med minst 40 timmar per kalendermånad

A-kassan beslutar om hur mycket pengar du får och där ingår omfattningen av ditt arbete, inkomsten och hur länge du varit medlem. Den som varit medlem i minst ett år kan få upp till 80% av den tidigare lönen, men bara upp till maxtaket på 26 400 kr före skatt.

Arbetslösa som inte är medlemmar i någon A-kassa kan istället få det som kallas för grundersättning. Det gäller alla som är över 20 år och maxtaket ligger där på 11 200 kr per månad före skatt.

Ersättningen från A-kassan kan betalas ut i maximalt 300 dagar med 150 dagar extra för personer med barn under 18 år. Efter 300 dagar finns särskilda program enligt jobb- och utvecklingsgarantin.

Reform av arbetslöshetsförsäkringen är på gång

En reform av arbetslöshetsförsäkringen föreslås träda i kraft 1 oktober 2025. Enligt den ska ersättningen framöver grundas direkt på inkomster av förvärvsarbete enligt arbetsgivardeklarationer.

Ytterligare förändringar ska införas där nedtrappning av ersättningen sker för alla vid 100 dagar och 200 dagar. Sammantaget trycker reformplanerna på att förenkla beräkning så att fler får ta del av ersättning, men att ersättningsnivåerna ska sjunka i snabbare takt än nu gällande regler.

Sveriges alla a-kassor

Det finns 24 olika a-kassor i Sverige som hanterar arbetslöshetsförsäkringen för anslutna medlemmar. De är inriktade på olika yrkeskategorier eller arbetsgivare så som Lärarnas a-kassa eller Kommunals a-kassa.

Alla svenska a-kassor finns listade här och där kan man sortera fram vilken som passar bäst för det jobb man ska söka, börja på eller redan arbetar inom. Kontaktuppgifter och länkar till medlemskap och Mina Sidor hittar du också på den sajten, som är deras gemensamma service- och intresseorganisation.


Källor och mer läsning

Rulla till toppen