Spara pengar

Den som spar,
den har

Gammalt svenskt ordspråk

Uttrycket ”den som spar han har” är ett gammalt svenskt ordspråk som betyder att den som är sparsam och sparar sina resurser kommer att ha något kvar för framtida behov.

Budskapet lyfter fram vikten av att vara ekonomisk och förutseende, vilket kan leda till trygghet och stabilitet längre fram. Ordspråket används ofta för att uppmuntra sparsamhet och ansvarsfull hantering av pengar eller andra resurser.

När utbrottet av covid-19 bredde ut sig våren 2020, använde dåvarande statsminister Magdalena Andersson uttrycket att Sverige hade fyllda lador och menade då att det fanns buffert i svensk ekonomi för att använda till åtgärder som kunde motverka pandemins ekonomiska effekter.

Ekonomisk buffert

Om det första steget mot att vara ekonomiskt trygg ligger i att se till så utgifterna är lägre än inkomsterna, så är nästa att spara ihop till en ekonomisk buffert.

Bufferten ska användas när oförutsedda saker händer i livet så att man inte behöver låna pengar eller hamnar efter i betalning av fakturor.

Hur stor buffertsparandet ska vara är det många som har olika åsikter om. Anne Wibble uttryckte att alla svenskar borde ha en årslön på banken, vilket hon fick mycket uppmärksamhet för som finansminister i början på 1990-talet.

Många sparekonomer, personer som jobbar på banker med att hjälpa kunder att spara, tycker att buffertsparandet bör ligga på 3-6 månaders utgifter.

Ibland är det enskilda händelser som att kylskåpet går sönder och behöver ersättas med ett nytt. Andra gånger kan det vara större händelser som påverkar inkomster för lång tid framöver. Då ska buffertsparandet ge andningsrum att hitta nya inkomster, nytt jobb eller en möjlighet att byta boende för att få ner kostnaderna.

Svenskar har för lite & för stor buffert

Flera undersökningar har visat att nästan en femtedel av vuxna svenskar saknar en buffert för oförutsedda utgifter (1). I en undersökning gjord av den statliga banken SBAB (juni 2023) svarade 21% att de hade mindre än 50 000 kr på löne- och sparkonto sammantaget.

Samtidigt finns undersökningar och rapporter som visar att det är flera svenskar som har flera hundra tusen kronor på sina sparkonton. En av tio tillfrågade i SBABs undersökning svarade att de hade mer än 1 miljon kronor på sparkonto.

Det finns alltså personer som borde spara undan mer till sin ekonomiska buffert och personer som borde ta nästa steg, att investera pengar för avkastning.


Källor
1. Alektrum Group (2023-10-31)
2. SBAB (2023-06-27)

Rulla till toppen